Didim Ticaret Odasının Didim ilçe ekonomisine yön veren; turizm, kentleşme ve tarım sektörlerinde sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin yol haritasını ortaya koymak üzere başlattığı “Didim Sektörel Gelişim Stratejileri” projesinin açılış toplantısı yapıldı.
Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş katılımcıları selamlayarak başladığı açılış konuşmasında sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, sektör temsilcileri ve muhtarların davet edildiği bu toplantıda, projenin amacı ve çalışma esasları hakkında bilgilendirmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. “Kamu Kurumlarının koordinasyonunu da Sayın Valimizin görevlendirdiği Vali Yardımcımız gerçekleştirmektedir” dedi. Farklı katılımcı gruplarla etap etap yapılacak toplantıların ilkini yaptıklarının altı çizdi.
Didim ekonomisinin temel dinamiklerini oluşturan turizm, gayrimenkul ve inşaat sektörünün içeren Kentleşme, tarım ve tarıma dayalı endüstri alanında yol haritası çıkarmak üzere bu projeyi başlattıklarını, Kovid salgını öncesinde yapmayı planladıklarını çalışmaya salgın sebebi ancak başlayabildiklerini dile getirdi.
Görevli akademisyenlerin bir ay önce çalışmaya başladıklarını hatırlatan Erbaş, kamu kurumlarına ziyaretler gerçekleştirerek bilgi alışverişine devam ettiklerini söyledi.
Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Önümüzdeki dönemde Didim açısından özellikle iktisadi açıdan şehrin geleceğinin daha iyi tasarlanabilmesi için birlikte çalışmaya, ideolojik saiklerden bağımsız olarak bunları tartışmaya fikirler üretmeye ihtiyacımız var. Salonda bulunan bulunmayan her bireyin Didim’in geleceği açısından sorumluluğu var. Geçmişte yaptığımız yanlışlıkları tespit etmeye, onları kabullenmeye, yaptığımız doğruları söylemeye ve onunla övünmeye, atacağımız adımları planlamaya ihtiyacımız var”
Şirketlerin olduğu gibi ülkelerin hatta şehirlerin de rekabet içinde olduğunu hatırlatan Erbaş, “sektör bileşenleri, kamu kurumları ve belediyeler ile kentin geleceğini nasıl tasarlayabileceğimiz konuşacağız. Bu çalışmada sizlerin aktif katılımına ihtiyacımız var. Bundan sonraki süreçte toplantılara devam ederek ağustos ayı sonuna kadar da çalışacağız. Neticesinde çıkacak sonuç raporundaki tespitleri karar alıcılarla paylaşacağız. Bu salonda olsun, olmasın Didim’deki tüm bireylerin bu projeye katkı sunmasını temenni ediyoruz. Toplantı girişinde dağıtılan anketlerde yer alan iletişim kanalları üzerinden görüşlerini her zaman bize iletebilirsiniz” dedi.
Didim için çok önemli olan turizmde arzu edilen düzeye gelinmediğini söyleyen Erbaş, tanıtım, yatırımların planlanması gibi başlıklarda ciddi analizlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Turizm yatırımlarında da Didim’deki yatırımcıların öncü olmasının, sonrasında da başkalarının da yatırıma teşvik edilmesinin gerektiğini söyledi.
Sürdürülebilir bir turizm için tüm kentin yeni bir bakış açısıyla planlanmasına ihtiyaç olduğunun altını çizen Erbaş, “imar ve tarım alanları da dahil olmak üzere tüm alanlarda planlama ilkelerini tartışmalıyız. Yanlış ve doğru adımlarımızı belirleyip yanlışlarımızı düzeltmek için atacağımız adımları belirlemeliyiz” dedi.
Erbaş, Didim’de tarım ve tarıma dayalı endüstrinin gelişerek ekonomik dinamiklerin başında geldiğini bu alanda da neler yapılacağının da masaya yatırmak gerektiğini söyledi.
Henry Ford’un Bir araya gelmek, bir başlangıçtır. Bir arada bulunmak, bir gelişmedir. Beraber çalışabilmek ise; başarıdır sözüne atıf yapan Erbaş “bizim bir araya gelmeye, birlikte çalışmaya, artık sorunları konuşmaktan öteye geçip çözüm bulmaya ihtiyacımız var” dedi.
Bir araya geldiğimiz zaman kıymet ifade edebiliriz. Ortak bir kültür, ortak bir turizm bilinci geliştirmeyi tartışmalıyız diyen Erbaş, Bir süredir Odalar ile bir araya gelerek Didim’in sorunlarını konuştuklarını ve adımlar attıklarını, bu çalışmadan da son derece memnuniyet duyduklarını söyledi.
“Toplantımızın umut getirmesini, fikirler getirmesini temenni ediyorum katıldığınız için hepinizi tek tek selamlıyorum” diyerek sözü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Aktaş’a bıraktı.
Aktaş, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve sürekli eğitim merkezinin çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.
TOBB ETÜSEM Araştırmacısı Prof. Dr. Yavuz Ercil de projenin ana amacı, çalışma prensipleri ve yapılacak toplantılar hakkında bilgiler verdi.
TOBB ETÜSEM Araştırmacısı Dr. Türkay Kısa da Didim hakkında yaptıkları ön araştırmalardan edindikleri bilgiler ve tespitleri katılımcılar ile paylaştı.
Toplantı, katılımcıların görüşlerinin ve önerilerinin alınması ile tamamlandı.
Toplantının tüm fotoğrafları için tıklayınız...
13/05/2022 tarihinde eklendi. Tüm Haberler